Pátek, 19 dubna, 2024
- Komerční sdělení -magazinmagazinmagazin
HomeRady a NávodyProč mají mladiství depresi z jídla?

Proč mají mladiství depresi z jídla?

Strava u dětí nesouvisí jen s fyzickým zdravím. Američtí vědci prokázali, že jídlo s vysokým obsahem sodíku zvyšuje depresi u mladistvých až o 30 %.

Rychlé občerstvení prý kazí náladu
Zatímco nesprávná strava se dává často do vzájemné souvislosti s onemocněními jako jsou cukrovka, obezita či poruchy kardiovaskulárního systému, odborníci upozorňují také na její vliv na duševní zdraví. Výzkum, kteří provedli na chudších předměstích amerických měst jednoznačně potvrdil, že chorobné poruchy nálady v podobě depresí vyvolává nekvalitní jídlo s vysokým obsahem sodíku. Tato minerální látka je složkou kuchyňské soli a její konzumace je velmi důležitá pro vyrovnání elektrolytů v lidském těle. Při jejím nadměrném příjmu však vzniká nejen vysoký krevní tlak, problémy s vnitřními orgány, ale také potíže s bolavou duší. Sodík se vyskytuje ve velké míře v rychlém občerstvení, polotovarech a jiných zpracovaných potravinách, kterých se adolescenti neumějí jen tak jednoduše vzdát.

Trávicí trakt a mozek komunikují
Vědci přesvědčují, že mezi zažívacím traktem (zejména střevy) a mozkem existuje určitá osa, na které tyto orgány vzájemně komunikují. Tato komunikační síť je složena z velkého množství neuronů, přičemž se předpokládá, že jen v samotném gastrointestinálním traktu se nachází 200 až 600 milionů neuronů, to je tolik, kolik jich má mícha. V mozku je zhruba 100 miliard nervových buněk. Pokud si tedy dospívající mládež dopřeje málo výživnou stravu, tyto informace se dostanou do mozku v podobě negativních signálů, které se zjednodušeně řečeno zrcadlí v depresi.

Když klesá hormon štěstí
Podle předsedkyně psychologického ústavu v Univerzitě v Alabamě Sylvie Mrug, PhD. ve Spojených státech amerických se teprve za poslední desetiletí zvýšila deprese u adolescentů o třetinu oproti předchozím dekádám. Tento jev se připisuje stravě s vysokým množstvím sodíku as nízkým obsahem draslíku. Zmiňovaná odbornice zdůrazňuje, že za pocity štěstí odpovídají u lidí takzvané neurotransmitery, tedy látky jako jsou serotonin, adrenalin či dopamin. První jmenovaný se nazývá hormon štěstí, a díky němu můžeme cítit uspokojení, pocity plnosti, pohody a radosti. Odhaduje se, že v zažívacím traktu je až 95 % všech serotoninových receptorů. To vysvětluje i další fenomén, například proč obézní lidi, kteří mají větší žaludky, nedokáže uspokojit malá dávka zdravé stravy. Navíc pravidelné „pochutnávání“ si na zpracovaných potravinách nabitých solí vede k vyčerpávání serotoninu v těle.

Čerstvá strava pohladí duši
Vědci podporují svá tvrzení výzkumem, kteří provedli u adolescentů žijících v okrajových částech města se zanedbanou výživou, kde nemusí být k dispozici čerstvá nebo podomácku připravená strava. U výzkumného vzorku bylo zjištěno, že při vyšších hladinách sodíku a nižších množstvích draslíku měly větší pravděpodobnost ke vzniku deprese. Další studie se zaměřila spíše na opačný, pozitivní fenomén. A to potlačení deprese pomocí jídla. Vyplývá z ní, že mladí lidé, kteří pravidelně jedli čerstvé ovoce a zeleninu, zažívali větší pohodu, včetně pocitů štěstí a spokojenosti se životem. Výzkum zašel ještě dál a přesvědčoval, že u mladých lidí se zároveň zvýšila kreativita a potřeba zvědavosti. Vědci v závěru svých zjištění tedy jednoznačně doporučují snižovat u mladistvých příjem slaných jídel, rychlého občerstvení a smažených pokrmů a zároveň nabízejí konzumaci domácí stravy a větších porcí ovoce a zeleniny.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články