Sobota, 26 listopadu, 2022
- Komerční sdělení -magazinmagazinmagazin
HomeRady a NávodyJak poznat kvalitní čokoládu pro děti?

Jak poznat kvalitní čokoládu pro děti?

Čokoláda je oblíbenou cukrovinkou nejen dětí. Většinou si ale představíme typickou čokoládu ze supermarketu, která obsahuje spoustu cukru a kakaové hmoty už o poznání méně. Kvalitní čokoláda pro děti přitom rozhodně existuje. Na co se při výběru ve složení zaměřit?

Hledání kvalitní čokolády může být běh na dlouhou trať. Zejména pokud vybíráte ve špatných vodách. Než se vydáte na nákup konkrétního produktu, je dobré si předtím zjistit, jaké klíčové vlastnosti by čokoláda měla splňovat. Pokud se totiž orientujete podle toho, jak moc je čokoláda vysokoprocentní, můžete narazit. 

Procenta čokolády označují podíl kakaové sušiny. Samotná kakaová sušina se ale může skládat z různých poměrů kakaového másla, kakaa a kakaových bobů. To má na kvalitě i výsledné chuti čokolády nezanedbatelný vliv. Méně kvalitní čokolády tak mohou mít převahu jedné ze složek, která je výrazně levnější – a přesto hrdě uvádět vysoká procenta na obalu.

Hlídejte si u čokolády její složení

Prvním ukazatelem je složení hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou hmotu, kakaové máslo, případně třtinový cukr a přírodní vanilkové aroma. Pokud ji nabízíme dětem, neměla by mít na prvním místě cukr, rozhodně by neměl být hlavní složkou čokolády. Ač se to nemusí zdát, děti dokáží mnohem lépe vstřebávat chutě základních potravin a pokud je nenaučíme špatným návykům, obejdou se bez přidaného cukru i dochucovadel. 

Pokud dítě je samo o sobě zvyklé na sladké čokolády a s méně sladkou čokoládou byste neuspěli, pak volte vysokoprocentní mléčnou čokoládu, která je slazena právě třtinovým cukrem. Stále by jej ale měla obsahovat méně než klasické čokolády ze supermarketu. Postupně se pak můžete dopracovávat k méně a méně sladkým čokoládám, které dají vyniknout čistější chuti kakaových bobů. 

Vybírejte ověřené výrobce

Pokud vybíráte čokoládu, zaměřte se i na původ kakaových bobů. Ověření a certifikovaní výrobci vám mohou zaručit nejen kvalitu kakaových bobů, ale také optimální pracovní podmínky svých zaměstnanců, kteří kakaové boby zpracovávají. Zaručíte si tím také to, že firma nevyužila pro sběr dětskou pracovní sílu. Dobrým (nicméně ne stoprocentním) ukazatelem je pak cena čokolády. Podezřele levné výrobky zkrátka někde na kvalitě musely ubrat. Kvalitní čokolády nabízí například Mountain Gorilla, jejichž zakoupením navíc podpoříte organizaci Gorilla Doctors, která pečuje o poslední horské gorily.

Na způsobu výroby záleží

Ať už vybíráte čokoládu pro sebe nebo pro své ratosleti, vyhýbejte se alkalizovaným čokoládám. Tak jsou označovány čokolády, do nichž byla přidána při výrobě alkalizační činidla, aby potlačila některé chuťové nedostatky, například kyselost. Tímto krokem však ztrácejí velké množství antioxidantů, kvůli kterým bychom čokoládu primárně měli konzumovat. Pokud si chcete ověřit, že čokoláda nebyla alkalizovaná, podívejte se na složení – nemělo by se na něm uvádět, že čokoláda obsahuje kakao holandského typu, případně alkalizované kakao. Druhým ukazatelem je barva. Čistější nealkalizované čokolády jsou zpravidla světlejší až mírně červené.

Pokud vás na čokoládu moc neužije, značka Mountain Gorilla nabízí kromě čokolády i kávu, kterou najdete pod značkou Mountain Gorilla Coffee

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články